Passa al contingut principal

Carta a la contaminació

Bon dia, lectors i lectores de La Vanguardia.

Avui escric aquesta carta perquè necessito expressar els meus sentiments i opinió sobre un tema que preocupa a molta gent del nostre planeta.

Sovint les persones ens considerem amos i senyors del planeta terra a base de convertir-lo en un objecte, una eina, un esclau... I ens estem equivocant. Sabeu per què?

Hi ha diversos motius pels quals tots hauríem d’ajudar al planeta Terra a sobreviure i això ho veiem clarament, per exemple, en la contaminació de  diferents elements del medi, com és el cas de l'aire que respirem; aquest aire, contaminat pel fum dels cotxes, el respirem nosaltres, els animals, les plantes i els microorganismes (que també existeixen encara que no els veiem). I això, encara que no ens n'adonem, no és gens bo per al nostre organisme ni per a la nostra atmosfera.
D'aquí prové una cosa tan nociva i preocupant com l'efecte hivernacle, que ens situa al món com si fóssim tomàquets d’un hivernacle esperant a torrar-nos i madurar més de pressa, a força d'una calor que fa a l'aire irrespirable.

Un altre problema que m'agradaria relatar és el de la contaminació d’un altre element, com ho són els mars i rius.
No tots som conscients que molts dels animals marins que nosaltres podem consumir moren, rebaixant així el percentatge de peix que s'aconsegueix a l'any i, a més, espècies d'organismes moren de forma continuada a causa de la contaminació, el que fa que el nostre mars i rius es puguin convertir en un enorme cementiri enverinat i replet de plàstic.
Podríem viure sense mars ni rius? La vida al planeta té data de caducitat?

Ens hem convertit en "grans depredadors": fem  mal al medi ambient, fem  mal al planeta Terra (que és la nostra llar); per tant ens estem fent mal a nosaltres mateixos  i a éssers innocents.

Tots els dies, i en aquest mateix diari, podem llegir moltes notícies, que s'incendien boscos amb intenció de fer mal, per diversió, o fins i tot per aconseguir més terres de poder vendre. Això al meu entendre és una barbaritat, la quantitat d'animals i plantes que moren és una injustícia i un salvatgisme, però això no és el pitjor, sinó que tot el fum del foc, igual que el de les fàbriques, cotxes o motos contamina la nostra atmosfera, que algun dia deixarà de protegir-nos i subministrar oxigen, per tant estem posant data de caducitat a la vida.

Precisament, per això, jo, amb només 13 anys, us animo i us prego que cuidem el medi ambient i la natura, per cuidar-nos a nosaltres mateixos, perquè els meus besnéts i els besnéts dels meus besnéts també puguin complir 13 anys, per que els vostres rebesnéts puguin respirar aire pur.

Sé del que els parlo perquè jo sóc d'aquells pocs nens, que encara queden, que ha tingut i tinc contacte amb la natura des que vaig néixer.

La naturalesa per a mi és una cosa fascinant, és el meu refugi cap a les males influències, és el meu veritable llar, és allò amb el que m'he criat, amb la qual arbres, l'aire fresc del matí, els animals -que en moltes ocasions han estat els meus grans amics i dels quals he après molt-.

Els animo a tenir cura tot això, reciclant, amb els contenidors de reciclatge: el verd, (per al vidre), el groc, (per als plàstics), el vermell, (pels papers i cartrons) i el gris, (per a les llaunes i l'alumini); ja que aquesta és una de les manera més fàcil de combatre l'escalfament global i evitem generar més contaminació. Saben que amb quatre ampolles de vidre reciclat s'estalvia l'electricitat necessària per mantenir un frigorífic encès durant quatre hores?

Reciclar ajuda a disminuir la contaminació de l'aire i l'aigua, permet generar menor quantitat de residus, per la qual contribuïm a que allarga la vida del planeta.

Us animo a ajudar el planeta a sobreviure, i a ajudar-nos a nosaltres mateixos, com  la gran família humana, com a part d'una gran casa, on tots compartim una cosa excepcional i misteriós que es diu VIDA.


                                                                             Cristobal Miras Alarcos, amant de l'escriptura i la natura.                                    

_________________________________________________________________________________________________

Un cop hem fet la lectura i hem contestat les preguntes, ja podem analitzar l'estructura del text i entendre quines són les parts principals de la carta.
Abans però, hem de saber què és una carta i quina funció té. En petit grup, intenteu donar resposta a aquestes preguntes:
- Què penseu que és una carta?
- Per a què es fan servir? Quina intenció tenen?
- Són totes iguals? N'hi ha de diferents tipus?

Després d'aquesta pluja d'idees, podem dir que..
Una carta és un mitjà de comunicació escrita per un emisor (remitent) enviada a un receptor (destinatari).
Generalment van acompanyades d'un sobre on hi escrivim el nom i la direcció del destinatari a la part del davant, i el nom i la direcció del remitent a la part del darrere.
Les cartes poden ser:
- FORMALS: si tracta temes oficials, públics o de negocis, i fa servir un llenguatge molt correcte.
- INFORMAL: si va dirigida a amics o familia, i fa servir un llenguatge col·loquial.

De forma general, les cartes segueixen sempre una estructura molt semblant que hem de tenir en compte a l'hora de redactar-ne una.
Imagen relacionada

Anem a veure'n un exemple:
Resultado de imagen de tipologia textual carta
Imagen relacionada


 Ara és el vostre torn. Agafeu la carta que hem llegit i marqueu les següents parts:

- Lloc i data
- Salutació
- Cos
- Comiat
- Signatura

Sabeu què vol dir POSTDATA?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Accentuació en català

Com ja sabem, tots els mots estan compostos per síl·labes àtones (o fluixes)  i una síl·laba tònica (que té el cop fort de veu). Com en castellà, les paraules s'accentuaran o no depenent de com acabin i on estigui situada la síl·laba tònica. Recordeu com s'accentuen les paraules en català? Les sobre-esdrúixoles tenen la síl·laba tònica en ante-antepenúltim lloc i s'accentuen SEMPRE. MÍ -ra-te-la PÁS -sa-me-la Com hem d'accentuar les vocals? I... com sabem quan hem de posar accent obert o tancat damunt la lletra e / o? Ens haurem de fixar bé en la pronunciació de les paraules per sa saber cap a on han de portar l'accent. A continuació hi teniu exemples diferents: Si la paraula sona com tamb é o cantar é , haurà de portar accent TANCAT . Si la paraula sona com caf è o tel è fon, haurà de portar accent OBERT . Si la parraula sona com cami ó o est ó mac, haurà de portar accent TANCAT . Si la paraula sona com pe

Camp lèxic, camp semàntic i família de paraules

Les paraules es poden agrupar en  camps semàntics, camps lèxics o famílies de paraules. Els camps semàntics agrupen totes aquelles paraules que estan relacionades entre elles pel seu significat, com p er exemple: CUINA: olla, plat, cuiner, cuinera, xef, sopa, cadira, taula, carn, peix, verdura, fruita, forn, microones, nevera, ganivet, forquilla... Dins els camps semàntics hi trobem els camps lèxics , que agrupen totes aquelles paraules que són de la mateixa categoria gramatical i fan referència al mateix àmbit. Per exemple: Dins el camp semàntic de CUINA , hi trobem els camps lèxics: - VERDURES (enciam, espinacs, tomàquet, carbassa...) - ESTRIS DE CUINA (olla, paella, colador, embut, cullerot...) - ELECTRODOMÈSTICS (microones, forn, torradora, minipimer...) Però les paraules també es poden agrupar en  famílies . Totes les paraules d’una família venen d'una paraula primitiva , tenen una mateixa   arrel i part d'un mateix signif

Unitats de mesura

Recordeu la feina que vam fer amb els alumnes de 2n de primària? Entre tots i totes vam estar pesant les ampolles de vidre que havíem recollit. Si us mireu la fitxa on hi vam apuntar les dades, veurem que tots els pesos que vam agafar eren números enters, sense decimals. Fixeu-vos una mica més en les dades agafades... La bàscula que vau fer servir... amb què mesurava? Eren kg? Eren grams? Doncs sí, totes les ampolles es van pesar i anotar en grams (g). Sabríeu dir com ho podem fer per saber quants quilograms (kg) pesa cada ampolla? Com ho podríem fer? I per saber quants miligrams (mg) pesen... com ho fem? Avui coneixerem les unitats de mesura de la MASSA (que vol dir el pes d'una cosa). Unitats de massa La unitat bàsica de  massa  és el  gram (g) , que es simbolitza amb la lletra  g . Els múltiples i submúltiples són:      Nom               símbol  kilò gram                 kg hectò gram                hg decà gram                dag gram