Passa al contingut principal

Investiguem el nostre patrimoni

Ara ja ha arribat el moment d’apropar-nos a casa nostra i conèixer quins béns i patrimoni històric formen part de la nostra illa. Per això, investigarem i ens informarem a través de diferents pàgines d’internet, dedicades a treballar aquesta temàtica: el “Blog del patrimoni d’Eivissa” i la pàgina web de l’ajuntament d’Eivissa.

Un cop esteu dins la pàgina, haureu de navegar i clicar en les diferents pestanyes per a trobar la informació que se us demana.

Endavant, biodissenyadors/es!

ACTIVITATS 

En el blog del patrimoni d’Eivissa busqueu:

    ·      El consell d’Eivissa intenta fomentar el manteniment i recuperació dels béns immobles de patrimoni històric de la nostra illa. Per aquest motiu, s’han ofert una sèrie d’ajudes econòmiques que es podien sol·licitar al consell fins a finals de desembre.
Es repartiran un total de 600.000 euros que es dividiran en tres modalitats diferents.

      - Quines són aquestes tres modalitats i a què fan referència?

    ·      La manera de construir parets de “pedra en sec” és única a la illa d’Eivissa i s’ha transmès de generació en generació al llarg dels anys. Per aquest motiu, el Consell d’Eivissa s’ha compromès a adoptar mesures per a que aquesta tècnica de construcció sigui considerada ____________________.

    ·      El consell d’Eivissa compte amb diferents béns patrimonials. Els més importants s’expliquen a la web. Quins són? (n’hi ha 8)

A la web de l’ajuntament d’Eivissa, investigueu l’apartat de “ciutat” i responeu a les següents qüestions:

     ·      Quan es va inscriure Eivissa dins el conjunt de Patrimoni de la Humanitat?

     ·      “Per a Eivissa, una illa eminentment turística, aquest reconeixement representa l’eina apropiada per promocionar tots els seus atractius i superar el tòpic de sol, platja i festa, conegut a tot el món.
Què creieu que vol dir aquesta afirmació?

     ·      Què va declarar la UNESCO Patrimoni de la Humanitat a Eivissa?


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Camp lèxic, camp semàntic i família de paraules

Les paraules es poden agrupar en  camps semàntics, camps lèxics o famílies de paraules. Els camps semàntics agrupen totes aquelles paraules que estan relacionades entre elles pel seu significat, com p er exemple: CUINA: olla, plat, cuiner, cuinera, xef, sopa, cadira, taula, carn, peix, verdura, fruita, forn, microones, nevera, ganivet, forquilla... Dins els camps semàntics hi trobem els camps lèxics , que agrupen totes aquelles paraules que són de la mateixa categoria gramatical i fan referència al mateix àmbit. Per exemple: Dins el camp semàntic de CUINA , hi trobem els camps lèxics: - VERDURES (enciam, espinacs, tomàquet, carbassa...) - ESTRIS DE CUINA (olla, paella, colador, embut, cullerot...) - ELECTRODOMÈSTICS (microones, forn, torradora, minipimer...) Però les paraules també es poden agrupar en  famílies . Totes les paraules d’una família venen d'una paraula primitiva , tenen una mateixa   arrel i part d'un ma...

Unitats de mesura

Recordeu la feina que vam fer amb els alumnes de 2n de primària? Entre tots i totes vam estar pesant les ampolles de vidre que havíem recollit. Si us mireu la fitxa on hi vam apuntar les dades, veurem que tots els pesos que vam agafar eren números enters, sense decimals. Fixeu-vos una mica més en les dades agafades... La bàscula que vau fer servir... amb què mesurava? Eren kg? Eren grams? Doncs sí, totes les ampolles es van pesar i anotar en grams (g). Sabríeu dir com ho podem fer per saber quants quilograms (kg) pesa cada ampolla? Com ho podríem fer? I per saber quants miligrams (mg) pesen... com ho fem? Avui coneixerem les unitats de mesura de la MASSA (que vol dir el pes d'una cosa). Unitats de massa La unitat bàsica de  massa  és el  gram (g) , que es simbolitza amb la lletra  g . Els múltiples i submúltiples són:      Nom               símbol  kilò gram         ...

Accentuació en català

Com ja sabem, tots els mots estan compostos per síl·labes àtones (o fluixes)  i una síl·laba tònica (que té el cop fort de veu). Com en castellà, les paraules s'accentuaran o no depenent de com acabin i on estigui situada la síl·laba tònica. Recordeu com s'accentuen les paraules en català? Les sobre-esdrúixoles tenen la síl·laba tònica en ante-antepenúltim lloc i s'accentuen SEMPRE. MÍ -ra-te-la PÁS -sa-me-la Com hem d'accentuar les vocals? I... com sabem quan hem de posar accent obert o tancat damunt la lletra e / o? Ens haurem de fixar bé en la pronunciació de les paraules per sa saber cap a on han de portar l'accent. A continuació hi teniu exemples diferents: Si la paraula sona com tamb é o cantar é , haurà de portar accent TANCAT . Si la paraula sona com caf è o tel è fon, haurà de portar accent OBERT . Si la parraula sona com cami ó o est ó mac, haurà de portar accent TANCAT . Si la paraula sona com pe...